CEREALTECH Artigos Científicos
Caracterização da diversidade genética das proteínas de reserva de cereais para efeitos de homologação e inscrição no Catálogo Nacional de Variedades.
Caracterizar genética e bioquimicamente as sementes (trigo, centeio e triticale) inscritas e em fase de inscrição no Catálogo Nacional de Variedades e sua relação com a qualidade do trigo na indústria de panificação e semolaria. Contacto: Gilberto Igrejas (gigrejas@utad.pt).
Janeiro 21, 2021
GLUTEN2TARGET. Optimizing natural low toxicity of wheat for celiac patients through a nano/microparticles detoxifying approach.
Criar uma base firme para o desenvolvimento de uma terapia que permita aos doentes celíacos consumirem produtos à base de trigo. Contacto: Gilberto Igrejas (gigrejas@utad.pt)
Estrutura genética e filogenias de trigos antigos Portugueses: abordagem genómica e de citogenética molecular.
Estrutura genética e filogenias de trigos antigos Portugueses: abordagem genómica e de citogenética molecular. Contacto: José Lima-Brito, Investigador Responsável PT (jbrito@utad.pt), Ana Carvalho (anacar@utad.pt).
HY-WHEAT. Hybrid wheat for reduced inputs and sustainable yield.
Desenvolver um sistema genético eficaz e comercialmente viável para a produção de variedades híbridas de trigo. Contacto: José Lima-Brito, Investigador Responsável PT (jbrito@utad.pt).
Desarollo de sistemas de androesterilidad para la obtencion de hibridos comerciales de cereales.
Desenvolver um sistema genético eficaz e comercialmente viável para a produção de variedades híbridas de trigo. Contacto: José Lima-Brito (jbrito@utad.pt), Ana Carvalho (anacar@utad.pt). Saiba mais sobre o projeto aqui.
BPA.ECO
Identificar as Boas Práticas Agrícolas que promovam os Serviços dos Ecossistemas. Contacto: geral@anpoc.pt Saiba mais sobre o projeto aqui.
Sistemas de mobilização de solo (Girassol-Trigo-Cevada)
Avaliação do efeito de sistemas de mobilização do solo (mobilização convencional e mobilizações de conservação) na rotação de culturas Girassol-Trigo-Cevada, em sequeiro, na região dos “Barros de Beja”.
Adaptação de cereais praganosos
Adaptação de linhas de melhoramento de cereais praganosos (trigo duro, trigo mole, triticale, cevada e aveia) nas condições edafoclimáticas da região de Beja.
Variedades de Centeio
Avaliação agronómica de variedades regionais e híbridas de centeio na região de Beja.
Demonstração em Cereais/Proteaginosas
Avaliação técnico-económica da rotação Triticale – Consociação Forrageira – Aveia – Proteaginosa, na região do «Apoio Zonal» agroambiental de Castro Verde.
LVR de Trigos.
Iniciativa de fileira (produção, investigação e indústria) que visa a identificação das variedades de cereais que melhor se adaptam às principais zonas produtoras de cereais em Portugal e que melhor servem os interesses de todos os intervenientes da fileira. Estas recomendações conduzem à produção de lotes homogéneos e de maior dimensão, de elevada qualidade e…
LVR de Cevada dística.
Uma iniciativa de fileira para identificação das variedades de cevada dística que melhor se adaptam às principais zonas produtoras de cereais em Portugal e à indústria cervejeira. A Lista de Variedades de Cevada Recomendadas está disponível aqui.
Idéotype SUD – Blé tendre et Blé dur, colaboração com o Institut du Végétal -ARVALIS, França.
Caracterização das variedades de trigo mais resistentes às alterações climáticas.
FASTBREED – Implementação de um programa de melhoramento de variedades de trigo com base em seleção genómica
Propõe-se a implementação da estratégia de Seleção Genómica nos campos experimentais em Elvas, envolvendo linhas avançadas de melhoramento de trigo que serão fenotipadas em relação a características agronómicas e de resistência a stresses e genotipadas por sequenciação massiva (GBS). A unidade de bioinformática e modelação determinará o Valor de Melhoramento Genómico Estimado (GEBV) que será…
GLUTEN2TARGET – Optimização para a baixa toxicidade do trigo através de uma estratégia de destoxificação envolvendo nano/micropartículas.
Criar uma base firme para o desenvolvimento de uma terapia que permita aos doentes celíacos consumirem produtos à base de trigo.
INTERATrigo – Avaliação do rendimento e qualidade em trigo mole, em função das interações água-azoto.
1) Avaliar os efeitos combinados de diferentes estratégias de fertilização azotada com diferentes volumes de rega nas respostas produtivas de uma variedade de trigo melhorador (Antequera); 2) Definir um conjunto de itinerários técnicos que sejam potenciadores de eficiência de uso do azoto em trigo regado; 3) Utilizar o conhecimento adquirido para encontrar as melhores opções…
FitoFarmGest – gestão de fitofármacos. Grupo Operacional.
Gestão sustentável de fitofármacos, em olival, vinha e culturas arvenses, na área de influência do Empreendimento de Fins Múltiplos do Alqueva (EFMA). Contacto: Patrícia Palma (ppalma@ipbeja.pt) Saiba mais sobre o projeto aqui.
Conservação e Melhoramento Genético de Cereais Praganosos.
1) Caracterizar um grupo de germoplasma das principais espécies de cereais praganosos conservados no BPGV e que correspondem a RG antigos, com o objetivo de se poder usufruir do potencial de variabilidade existente nas coleções e posteriormente proceder-se ao seu registo no Sistema Nacional de Informação para os Recursos Genéticos Vegetais para a Alimentação e…
Biofortificação de trigo mole em zinco para produção de farinha. Grupo Operacional.
Tem como objetivo fundamental aumentar os níveis em zinco em trigo mole através de adubação em fundo e/ou foliar. A biofortificação realiza-se em ambiente controlado (fitoclima) e em ambiente real (campos de ensaio). Contacto: Fernando Lidon Saiba mais sobre o projeto aqui.
Valorização de trigo duro de qualidade superior para o fabrico de massas alimentícias. Grupo Operacional.
Testar variedades e itinerários técnicos da cultura do trigo duro que garantam ao agricultor valorização do seu produto por parte da indústria, com validação das melhores opções nos campos dos agricultores do Alto e Baixo Alentejo. Contacto: Ana Bagulho (ana.bagulho@iniav.pt) Saiba mais sobre o projeto aqui.
Trigos com Baixo Teor em Pesticidas / Baby Food – BTP/BF. Grupo Operacional.
Valorização e promoção da produção de trigos BTP, utilizando variedades resistentes, baseada no conceito de Criação de Valor Partilhado que consiste em gerar valor em toda a Fileira, desde a produção do trigo até à obtenção das farinhas lácteas. Contacto: Rita Costa (rita.costa@iniav.pt)
Quantification of loss in oil seed rape yield caused by delayed sowing date in a Mediterranean environment.
Rapeseed acreage has been increasing fast in the last few decades and cultivated areas have expanded into lower latitudes because of the high value of its seed. This work evaluates the effect of date of sowing and nitrogen (N) fertilization on crop productivity and N use efficiency in a Mediterranean environment. in Archives of Agronomy…
- 2019
- Colza
- Instituto Politécnico de Bragança
- Instituto Politécnico do Kwanza Sul
- Oleaginosas
- Trabalhos Publicados
Janeiro 6, 2021
Produtividade de colza, girassol e soja em situações culturais diversas: variedades; datas de sementeira; e adubação azotada.
Tese de Mestrado de Nelson Cussupa Tipewa
A colza pode dinamizar o setor arvense de sequeiro
Enquadramento do Sector arvense de sequeiro. Importância da colza como matéria prima para a produção de biocombustível. Escolha das cultivares, fertilização azotada, Época de sementeira, proteção fitossanitária e colheita. in Vida Rural Julho/Agosto 2013: 34-36. Leia o trabalho completo aqui.
Efeito da adubação azotada na composição química e propriedades antioxidantes de sementes de colza da cultivar Hydromel.
Tese de Mestrado de Dina Raquel Luís da Costa.
Ensaios com cultivares de colza de Inverno, doses de azoto e profundidades de sementeira em Trás-os-Montes.
Durante as estações de crescimento de 2007/08 e 2008/09 foram conduzidos ensaios de campo com variedades de Inverno de colza na Quinta de Sta. Apolónia em Bragança. in Revista de Ciências Agrárias XXXIII (2): 27-39. Leia o trabalho completo aqui.
LCA of sunflower oil addressing alternative land use change scenarios and practices
Sunflower oil is one of the leading food oils, recently also used for biodiesel production, mainly in southern European countries. This paper presents a Life-Cycle Assessment of sunflower oil produced in Portugal. Two alternative agriculture practices (irrigated and non-irrigated cultivation) were assessed. Leia o trabalho completo aqui.
Ensaio de mobilização do solo na cultura do feijão em Modo de Produção Biológico / Relatório de Estágio
Por Luís Carlos Soares Pereira Domingues
Estudo da cultura de três variedades de feijão (Phaseolus vulgaris L.) e seu desenvolvimento em Modo de Produção Biológico / Relatório de Estágio
Por Marli Daniela Ribeiro Lopes
Screening of worldwide cowpea collection to drought tolerant at a germination stage
The main objective of this study was to evaluate the effect of drought on seed germination and seedling emergence of cowpea genotypes, in order to screen the most tolerant genotypes. in Scientia Horticulturae, Volume 247: 107-115. Leia o trabalho completo aqui.
Evaluating stress responses in cowpea under drought stress
Drought impact on plants is an increasing concern under the climate change scenario. Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) is considered as one of the most tolerant legume crops to drought, being the search for the best well-adapted genotypes crucial to face the future challenges. Different approaches have been used for differentiating plant responses to drought…
Phenotypic diversity and evaluation of fresh pods of cowpea landraces from Southern Europe
Cowpea fresh pods are consumed as green vegetables in many countries in Southern Europe. Among cowpea cultivated material, a relatively large number of landraces can be found, maintaining species genetic diversity. To assess the value of these landraces in breeding programs, the characterization and estimation of diversity levels is therefore required. In the present study,…
Genotype by environment interactions in cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) grown in the Iberian Peninsula
The aim of this work was to determine the variance components and genetic and environmental stability of 12 cowpea genotypes at three locations (South-east of Spain: Cartagena, South and North of Portugal: Elvas and Vila Real, respectively) in the Iberian Peninsula in two consecutive years (2015 and 2016). in Crop and Pasture Science, 68(11) 924-931….
Cowpea: a legume crop for a challenging environment
The present review provides an overview of different aspects of cowpea, with a special emphasis on the molecular markers for assessing genetic diversity, as well as on biochemical and transcriptomic data with respect to evaluating cowpea drought stress tolerance. in Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 97, Issue 13. Leia o trabalho…
European cowpea landraces for a more sustainable agriculture system and novel foods
Genetic diversity is fundamental to breeding programs and consequently has an important role in obtaining new varieties. To properly use the genetic diversity present in germplasm collections, a good knowledge of the agro‐morphological traits of each accession is needed. The aim of this study was to explore the production capacity of 24 cowpea landraces from…
Genetic diversity and structure of Iberian Peninsula cowpeas compared to world-wide cowpea accessions using high density SNP markers
The aims of this study were to explore diversity and the genetic structure of a set of Iberian Peninsula cowpea accessions in comparison to a worldwide collection and to infer possible dispersion routes of cultivated cowpea. in BMC Genomics volume 18, Article number: 891. Leia o trabalho completo aqui.
Chemometric analysis on free amino acids and proximate compositional data for selecting cowpea (Vigna unguiculata L.) diversity
Biodiversity of cowpea, along with the interesting agricultural and nutritional properties, has encouraged research with local landraces of Portugal. This work deals with the composition of dry beans of cowpea from 28 different Portuguese cultivars concerning dry matter (DM), crude proteins (CP), fat content (FC), ash, and concentration of free essential and non-essential amino acids….
Caracterização agro-morfológica de acessos de feijão-frade (Vigna unguiculata): bases para o melhoramento.
Com o objetivo de caracterizar uma coleção de 27 acessos portugueses de feijão-frade e 5 testemunhas procedeu-se à sua caracterização por parâmetros morfológicos e agronómicos com base em seis características qualitativas e onze quantitativas. in Revista de Ciências Agrárias 39, 4, pp.506-517. Leia o trabalho completo aqui.
Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp), a renewed multipurpose crop for a more sustainable agri-food system: nutritional advantages and constraints
This review focusses on the nutritional and anti-nutritional composition of Vigna unguiculata L. Walp, an emerging crop all over the world intended to provide a rational support for the development of valuable foods and feeds of increased commercial value. in J Sci Food Agric. 96(9):2941-51. Leia o trabalho completo aqui.
Avaliação da resistência à antracnose em germoplasma de Lupinus spp.
Após análise duma coleção de germoplasma contendo 51 acessos de Lupinus albus, 46 de L. angustifolius, 19 de L. luteus e 10 de L. mutabilis, através de inoculações em condições artificiais, foi identificado germoplasma de L. albus e de L. angustifolius com níveis promissores de resistência, respetivamente em variedades tradicionais e em germoplasma espontâneo português….
Tremoço (Lupinus albus): composição nutricional, propriedades nutracêuticas e aplicações na indústria alimentar
O objetivo deste trabalho foi fazer uma revisão da literatura existente sobre a composição nutricional, aplicações na indústria alimentar e propriedades nutracêuticas nos últimos anos tentando. Por Leandro Oliveira. Leia o trabalho completo aqui.
Controlo do processamento da ervilha ultracongelada.
Relatório de estágio de Daniela de Oliveira Marques.
Ensaio de adaptação e selecção varietal de vicia ervilia L. (Ervilha-de-pombo) na região de Coimbra
Relatório de estágio de Sandra da Silva Carvalho Gabriel.
Unravelling the nutriproteomics of chickpea (Cicer arietinum) seeds.
Chickpea (Cicer arietinum L.) is an essential grain for human consumption owing to its high protein content, nutritional quality and energy-efficient production. The aim of this study was to compare the protein extracts of 24 chickpea genotypes by biochemically characterising the storage proteins. in Crop & Pasture Science, 68:1041–1051. Leia o trabalho completo aqui.
Hydration and cooking behaviour of three Portuguese Chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars
Sementes de três cultivares de grão-de-bico Kabuli (Elvar, Eldorado e Elixir) foram estudadas quanto às características físico-químicas (biometria, hidratação, intumescimento, textura) e comportamento após cozimento tradicional. in Revista de Ciências Agrárias, 41(4): 1115-1123. Leia o trabalho completo aqui.
Proteaginosas, o regresso do grão-de-bico.
A grande escassez global de fontes proteicas, concretamente para os alimentos compostos para animais, torna a Europa muito dependente de matérias-primas oriundas de países terceiros como é o caso típico da soja. O panorama em Portugal é ainda mais preocupante, havendo necessidade de importar cerca de 70 000 t/ano, para alimentação humana. in Vida Rural….
O lugar das Leguminosas-grão numa dieta nutricionalmente equilibrada; II – Grão-de-bico.
in Universidade do Algarve (eds), A Dieta Mediterrânica em Portugal: Cultura, Alimentação, e Saúde, 239-252 p. Leia o trabalho completo aqui.
Yield and water productivity of five chickpea varieties under supplemental irrigation in contrasting years
The objective of this study was to evaluate the improvement on chickpea crop yield and water productivity of five chickpea varieties with supplemental irrigation, in the Mediterranean conditions, with both dry and wet years. in Irrigation Science volume 32: 393–403. Leia o trabalho completo aqui.
Biochemical, physiological and genetic analysis of aluminum tolerance of different rye species.
Rye (Secale cereale L.) is one of the most Al-tolerant cereal with a valuable genetic background for breeding purposes. Wild relatives (Secale spp.) have great importance once they can provide new sources of genes related to this trait. Different cellular disorders possibly related to Al tolerance/toxicity were observed through histochemical root staining methods in cultivated…
Aluminum tolerance in Secale species: genetic diversity, molecular mechanisms and gene characterization
Tese de Doutoramento de Elisabete Cristina Jesus dos Santos.
Characterization, genetic diversity, phylogenetic relationships, and expression of the aluminum tolerance MATE1 gene in Secale species.
The cDNA sequences, phylogenetic relationships, Al-tolerance, citrate exudation, and expression of the ScMATE1 gene were analyzed in several cultivars and wild species/subspecies of the Secale genus. in Biol Plant. 62 (1):109–120. Leia o trabalho completo aqui.
Molecular diversity and genetic relationships in Secale.
The objective of this study was to quantify the molecular diversity and to determine the genetic relationships among Secale spp. and among cultivars of Secale cereale using RAPDs, ISSRs and sequence analysis of six exons of ScMATE1 gene. in Journal of Genetics. 95(2): 273-81. Leia o trabalho completo aqui.
Oxidative Metabolism of Rye (Secale cereale L.) after Short Term Exposure to Aluminum: Uncovering the Glutathione-Ascorbate Redox Network.
At early development stages the underling physiological and biochemical mechanisms to tolerate Al passes through modulation of ascorbate–glutathione enzymes, essentially MDHAR and DHAR in a genotype-dependent manner. in Frontiers in plant science 7: 685. Leia o trabalho completo aqui.
Estudos da Tolerância ao Alumínio no Género Secale e sua aplicação no ensino experimental das Ciências
Tese de Doutoramento de Maria João Guerra Balça Pinheiro Barros
Al toxicity mechanism in tolerant and sensitive rye genotypes.
Rye (Secale cereale L.) plants have high tolerance to Al, and become unique tools to study Al-toxicity and tolerance mechanisms. To better understand if and how Al-induced root growth inhibition is related with root histological differentiation, nutrient balances and cell cycle dynamics, tolerant (AT6) and sensitive (AS6) rye lines were exposed for 24 h to…
A importância da avaliação agronómica e qualitativa de cevada dística para malte na elaboração da Lista de Variedades Recomendadas.
O objetivo dos produtores portugueses de cerveja vai no sentido de depender cada vez menos da importação de malte, apostando no abastecimento de cevada dística produzida em Portugal. Por isso, a identificação de variedades com elevado potencial agronómico e qualidade tecnológica para o fabrico de malte e cerveja apresenta-se como a melhor forma de garantir…
Produção e tecnologia de cereais: notas breves sobre o cultivo de cevada em Portugal
Situação atual da cultura, caracterização botânica da cevada, adaptação ecológica, técnicas culturais, escolha de cultivares e inserção na rotação. Leia o trabalho completo aqui.
The effect of transferrins on the protection of radical-mediated degradation of barley B-glucan.
Tese de Licenciatura de Ana Sofia Batista Queirós.
Potential of advanced breeding lines of bread-making wheat (Triticum aestivum L.) to accumulate in grain minerals (Ca, Fe, Mg and Zn) and low-phytates concentration under Mediterranean Conditions.
About 3 billion people may suffer from micronutrient deficiency such as Ca, Fe, Mg or Zn, caused not only by a mineral deficiency in staple food but also by a high content of phytates which bind those minerals and inhibit their absorption. With the aim of evaluating the potential of new cultivars of bread‐making wheat…
Ideotipo Sul, um Programa de investigação que visa criar variedades de trigo adaptadas ao clima: mais tolerantes ao stress hídrico e ao calor.
A caracterização de variedades de trigo mais tolerantes aos stresses hídrico e térmico, que se fazem sentir no sul de Portugal e no sudeste de França (que se perspetiva virem a agravar-se com os novos cenários consequência das alterações climáticas), tem evoluído graças a uma colaboração que conta com equipas de investigadores e agricultores (abordagem…
Combined zinc and nitrogen fertilization in different bread wheat genotypes grown under Mediterranean conditions.
The combined application of nitrogen (N) and zinc (Zn) appears to be a promising agronomic strategy for the biofortification with Zn. To evaluate such efficiency, a field experiment was conducted in south-eastern Portugal under Zn-deficient soil. in Cereal Research Communications, 45(1). Leia o trabalho completo aqui.
Zinc (Zn) concentration of bread wheat grown under Mediterranean conditions as affected by genotype and soil/foliar Zn application.
The combination of plant breeding and agronomic biofortification is the most reasonable approach to minimize zinc (Zn) deficiency-related problems in humans, but also in crop production. However, its efficiency and suitability under Mediterranean conditions and its effects on the grain yield and quality parameters are not well known. Field experiments were conducted over two years…
Selenium in bread and durum wheats grown under a soil supplementation regime in actual field conditions, determined by cyclic and radiochemical neutron activation analysis.
This work focuses on the ability of bread and durum wheat to accumulate selenium (Se) via a soil-addition procedure at sowing time. Total Se in mature-grain samples was determined by neutron activation analysis (cyclic and radiochemical). in Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry 304 (1): 139-143. Leia o trabalho completo aqui.
Selenium characterization of the Portuguese bread-wheat archival collection.
The INIAV-Elvas wheat collection has always been an invaluable asset in studies of agronomic and/or genetic development of wheat lines, as well as providing a frame of reference for the nutritional evolution of Portuguese wheat crops. This work addresses the status of selenium (Se) in a pool of 46 accessions of bread wheat. in Crop…
Characterization of selenium-enriched wheat by agronomic biofortification.
Cereals are far from being the main sources of Se on a content basis, but they are likely the major contributors to intake on a dietary basis. To assess their potential to assimilate and biotransform Se, bread and durum wheat were enriched with Se through foliar and soil addition at an equivalent field rate of…
Influence of year and sowing date on bread wheat quality under Mediterranean conditions.
Grain quality is an essential component in wheat breeding programs since influences the commercial value of wheat. This study was conducted to determine the effects of genotype, season and sowing date on quality parameters of seventeen bread wheat commercial varieties and three advanced lines from Portuguese Wheat Breeding Program (Plant Breeding Station, Elvas, Portugal) under…
Physiological Responses to Drought in Four Developed Triticum aestivum Groups.
There is an increasing need to characterize germplasm diversity in order to highlight drought tolerant genotypes and to assist Portuguese wheat breeding programs. Bread wheat (Triticum aestivum) varieties were selected from four different evolutive and/or breeding groups: ancient landraces, traditional varieties, modern currently used and advanced lines. The aim of this work was to identify…
Sequential zinc and iron biofortification of bread-wheat grains: from controlled to uncontrolled environments.
The development of knowledge on bread wheat (Triticum aestivum L.) biofortification in zinc (Zn) and iron (Fe), related to its potential agronomical use and the nutritional and technological implications, is becoming important to strategies for improving human nutrition. In this context, we studied the accumulation of Zn and Fe in grains, considering potential uptake and…
Selenium supplementation of Portuguese wheat cultivars through foliar treatment in actual field conditions.
The present paper focuses on the ability of bread and durum wheat—Triticum aestivum L. and Triticum durum Desf., respectively—to accumulate Se after supplementation via a foliar-addition procedure. in J Radioanal Nucl Chem 297 (2): 227–231. Leia o trabalho completo aqui.
Selenium determination in cereal plants and cultivation soils by radiochemical neutron activation analysis.
Cereals are by far the most significant agricultural crops, not only on a gross tonnage basis, but also by what they represent in terms of energy supply and dietary intake for human nutrition worldwide. Portugal is no exception to such pattern. The Portuguese situation is difficult to assess though, due to scarce information and lack…
Determination of selenium in bread-wheat samples grown under a Se-supplementation regime in actual field conditions.
This paper focuses on determining the ability of bread wheat to accumulate selenium after supplementation. One of the methods for supplementing this element in plants is foliar application with selenium solutions. in Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 291: 231-235. Leia o trabalho completo aqui.
Radiotracing selenium in bread-wheat seeds for a Se-biofortification program – An optimization study in seed enrichment.
This study addresses the protocol for preparing Se-enriched wheat seeds, with the specific purpose of optimizing the administration of Se to the seeds prior to sowing. in Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, 291: 193-195. Leia o trabalho completo aqui.
Influence of seed priming with Iron and/or Zinc in the nucleolar activity and protein content of bread wheat.
This work intends to study how seed priming with Fe and/or Zn affects the nucleolar activity in roots and the total soluble protein content in the flour of bread wheat cv. ‘Jordão’. in Protoplasma 256:763-775. Leia o trabalho completo aqui.
Seed priming with Iron and Zinc in bread wheat: effects in germination, mitosis and grain yield.
In this study, we investigated the effects of seed priming with different dosages (1 mg L−1 to 8 mg L−1) of Fe and/or Zn in germination, mitosis and yield of bread wheat cv. ‘Jordão’ when compared with control. in Protoplasma 255(4):1179-1194. Leia o trabalho completo aqui.
Pavia, I (2020) Enhancement of wheat establishment and drought stress resistance through seed priming and foliar fertilisation
Tese Doutoramento de Ivo Pavia.
Effectiveness of Ascorbic Acid and Zinc as drought antagonists in bread wheat plants monitored by different DNA markers.
Tese de Mestrado de J.T.R. Alves.
Molecular cloning of TaMATE2 homoeologues potentially related to aluminium tolerance in bread wheat (Triticum aestivum L.).
Here, we cloned a member of the MATE gene family in bread wheat and named it TaMATE2, which showed the typical secondary structure of MATE‐type transporters maintaining all the 12 transmembrane domains. in Plant Biol (Stuttg); 20(5):817-824 Leia o trabalho completo aqui.
Seed priming of bread wheat with Iron and Zinc: effects in germination, mitosis, nucleolar activity and grain yield.
Tese de Mestrado de S.A.D. Reis
Genomic reshuffling in advanced lines of hexaploid tritordeum.
Genomic restructuring was detected in newly synthesized tritordeum by molecular and cytogenetic tools. Genomic stability is expected for advanced tritordeum lines (HchHchAABB; 2n = 42) with multiple generations of self-fertilization. This study intends to confirm or decline this hypothesis by characterizing three advanced tritordeum lines and their parental species using cytogenetics, inter-simple sequence repeat (ISSR)…
Genomic restructuring in F1 Hordeum chilense x durum wheat hybrids and corresponding hexaploid tritordeum lines revealed by DNA fingerprinting analyses. Journal of Genetics 96:e13–e24.
in Journal of Genetics volume 96, pages13–23. Leia do trabalho completo aqui.
Effect of allelic variation at glutenin and puroindoline loci on bread-making quality: favorable combinations occur in less toxic varieties of wheat for celiac patients.
Genetically diverse wheat samples, twenty-seven Triticum aestivum L. varieties, grown in two environments (Portugal and Spain) were analyzed for their allelic composition in high-molecular-weight glutenin subunits (HMW-GS), low-molecular-weight glutenin subunits (LMW-GS) and puroindolines, as well as their protein content, hardness, sodium dodecyl sulfate-sedimentation (SDS-S), mixograph mixing time and breakdown resistance (MT and BDR, respectively) parameters,…
Detection of genomic rearrangements in allopolyploids of the tribe Triticeae.
Tese de Mestrado de A. V. A. Delgado.
Use of the synthetic Oligo-pTa535 and Oligo-pAs1 probes for identification of Hordeum chilense-origin chromosomes in hexaploid. tritordeum.
In this study, we hybridized, for the first time, the Oligo-pTa535 and Oligo-pAs1 probes on mitotic chromosomes of hexaploid tritordeum using ND-FISH. Tritordeum (HchHchAABB) is the synthetic amphiploid resultant from crosses between wild barley (HchHch) and cultivated durum wheat (AABB). in Genetic Resources and Crop Evolution 63(6):945-951. Leia o trabalho completo aqui.
Breeding for Al tolerance by unravelling genetic diversity in bread wheat.
In this chapter, we presented the advances made so far on Al tolerance in wheat with special focus on future perspectives, aiming to help for further improvement of Al tolerance in wheat in a sustainable way. in Garcia-Oliveira A.L., Poschenrieder C., Barceló J., Martins-Lopes P Leia o trabalho completo aqui.
IRAP, REMAP and ISSR fingerprinting in newly formed hexaploid tritordeum (x Tritordeum Ascherson et Graebner) and respective parental species.
With this study, we carried out the DNA fingerprinting of two newly formed hexaploid tritordeum lines (HT22 and HT27) and their respective parents, line H1 of H. chilense and line T81 of durum wheat, based on IRAPs, REMAPs and inter-simple sequence repeats (ISSRs), in order to detect potential rearrangements in tritordeum derived from polyploidization. in…
Structural rearrangements detected in newly-formed hexaploid tritordeum after three sequential FISH experiments with repetitive DNA sequences.
In the present study, we analysed mitotic chromosome spreads of tritordeum, recently produced by interspecific crosses between the H. chilense line H7 and the T. turgidum line T81 using FISH experiments with repetitive DNA sequences as probes, including SSRs, to compare their hybridization patterns and probable occurrence of genomic restructuring in the newly-formed allopolyploid. in…
Potential of Start Codon Targeted (SCoT) markers for DNA fingerprinting of newly synthesized tritordeums and respective parents.
Hexaploid tritordeum (H(ch)H(ch)AABB; 2n = 42) results from the cross between Hordeum chilense (H(ch)H(ch); 2n = 14) and cultivated durum wheat (Triticum turgidum ssp. durum (AABB; 2n = 28). Morphologically, tritordeum resembles the wheat parent, showing promise for agriculture and wheat breeding. Start Codon Targeted (SCoT) polymorphism is a recently developed technique that generates gene-targeted…
Molecular characterization of the citrate transporter gene TaMATE1 and expression analysis of upstream genes involved in organic acid transport under Al stress in bread wheat (Triticum aestivum L.).
In bread wheat, besides malate, the importance of citrate efflux for Al tolerance has also been reported. For better understanding the Al tolerance mechanism in bread wheat, here, we performed both a molecular characterization of the citrate transporter gene TaMATE1 and an investigation on the upstream variations in citrate and malate transporter genes. in Physiol…
Molecular characterization of TaSTOP1 homoeologues and their response to aluminium and proton (H+) toxicity in bread wheat (Triticum aestivum L.)
Aluminium (Al) toxicity is considered to be one of the major constraints affecting crop productivity on acid soils. Being a trait governed by multiple genes, the identification and characterization of novel transcription factors (TFs) regulating the expression of entire response networks is a very promising approach. Therefore, the aim of the present study was to…
Inferences about genomic reestructuring in tritordeum based on molecular and cytogenetic markers.
Tese de Mestrado de Sandra Cabo. Leia o trabalho completo aqui.
Polymorphism of the simple sequence repeat (AAC)5 in the nucleolar chromosomes of Old Portuguese wheat cultivars.
in Journal of Genetics 92(3):583-586. Leia o trabalho completo aqui.
Differential rRNA genes expression in bread wheat and its inheritance.
In order to evaluate the inheritance of the Ag-NORs number and NOR methylation patterns, we produced F1 hybrids between bread wheat cultivars with four Ag-NORs and bread wheat cultivars with six Ag-NORs (in the direct and reciprocal senses). The F2 progenies of these F1 hybrids were also evaluated for the NOR number and methylation patterns….
Genetic diversity in Old Portuguese durum wheat cultivars assessed by retrotransposon-based markers.
Retrotransposon-based markers, such as the inter-retrotransposon-amplified polymorphism (IRAP) and the retrotransposon microsatellite-amplified polymorphism (REMAP) are highly informative, multilocus, and reveal insertional polymorphisms among plant individuals. These markers have been used for evolutionary studies, genetic diversity assessment, DNA fingerprinting, genetic mapping linkage, and for the detection of genetic rearrangements induced by polyploidization. In this study, we…
Cytogenetics, morphological, yield and molecular characterization of the Portuguese bread wheat ‘Barbela’.
“Barbela” (Triticum aestivum L. em. Thell) constitutes an aggregate of Old Portuguese landraces highly genetically diverse. We characterized 30 “Barbela” populations from four regions at the cytogenetic, molecular, morphological, and yield levels. in Plant Biosystems 145(3):540-552. Leia o trabalho completo aqui.
Physical localization of NORs and ITS length variants in old Portuguese durum wheat cultivars.
In the present study, we localized and identified the NORs of 51 old Portuguese durum wheat cultivars by using sequential silver staining and fluorescence in situ hybridization performed with the pTa71 rDNA probe. in Journal of Genetics 90(1):95-101. Leia o trabalho completo aqui.
Intergenic spacer length variants in Old Portuguese bread wheat cultivars.
The intergenic spacer of the ribosomal DNA is highly variable, but is location specific in the nucleolar organizer region of the chromosomes. This study provides an event of high level of polymorphism / size variation and occurrence of 14 unique phenotypes in 48 landraces of Portuguese bread wheat cultivars for IGS-amplified products obtained by PCR-RFLP…
Towards allelic diversity in the storage proteins of old and currently growing tetraploid and hexaploid wheats in Portugal.
Using sodium dodecyl sulphate–polyacrylamide gel electrophoresis (SDS–PAGE), the different alleles encoded at the 6 glutenin loci and 3 ω-gliadin loci were identified from a set of 134 hexaploid and 128 tetraploid wheat accessions mainly grown in Portugal. in Genetic Resources and Crop Evolution, 58 (7): 1051-1073. Leia o trabalho completo aqui.
Expressão de genes rRNA e variabilidade genética em trigos antigos Portugueses.
Tese de Doutoramento de Carvalho A.I.F.
Genetic variability analysis in Old Portuguese bread wheat cultivars assayed by IRAP and REMAP markers.
Inter‐retrotransposon amplified polymorphisms (IRAPs) and the retrotransposon‐microsatellite amplified polymorphisms (REMAPs) are marker systems based on long terminal repeats (LTRs) RTNs, developed for plants, that have been widely used for evolution, genetic diversity, DNA fingerprinting of cultivars and varieties, genetic mapping linkage and for detection of genetic rearrangements induced by polyploidisation. In the present study, we…
Differential rRNA genes expression in hexaploid wheat related to NOR methylation.
Ribosomal RNA genes expression was analysed in 18 Portuguese bread wheat accessions (Triticum aestivum L. em Thell.), and the number of argyrophilic-nucleolar organiser regions (Ag-NORs) per cultivar was scored. in Plant Molecular Biology Reporter 28:403-412. Leia o trabalho completo aqui.
Low-molecular-weight glutenins in durum wheat: analysis of Glu-A3 alleles using PCR markers.
The aim of the present study was to compare the durum and bread wheat alleles encoded at the Glu‐A3 locus (represented by Glu‐Ad3 and Glu‐Aa3, respectively) using PCR markers designed for bread wheat Glu‐Aa3 alleles to distinguish different durum alleles. in Plant Breeding, 129: 574–577. Leia o trabalho completo aqui.
Adaptabilidade de trigo em contexto de alterações climáticas
A fenotipagem de alto débito permite identificar parâmetros funcionais diretamente relacionados com o comportamento varietal em condições de stress climático. É uma ferramenta importante no moderno melhoramento de plantas uma vez que permite complementar os critérios habitualmente utilizados, aumentando a eficiência de seleção. in Vida Rural, Nº 1843, Ano 66, dez 2018/jan 2019, 40-41 Leia…
Alterações climáticas: Panorâmica da situação da ferrugem amarela em Portugal – caso de estudo.
A ferrugem amarela não apresentou problemas durante vários anos em Portugal, mas em 2013 começou a causar danos em trigo mole e posteriormente em triticale e em trigo duro. Variedades resistentes tornaram-se suscetíveis, o que denota uma grande capacidade de virulência do fungo. in Voz do Campo, Nº 204, maio 2017: 26-27
Alterações climáticas: Resposta fitopatológica e agronómica das variedades face à oportunidade de aplicação do fungicida no controlo da ferrugem amarela.
Em 2013/2014, 2014/2015 e 2015/2016 foi delineado um ensaio de campo para estudar a oportunidade de aplicação dum fungicida no controlo da ferrugem amarela e a resposta fitopatológica e agronómica de variedades. O ensaio nos dois primeiros anos só tinha trigos moles, mas em 2015/2016 foram integrados 2 trigos rijos. Todas as variedades usadas estão…
Adaptação às alterações climáticas – Compreender e diminuir o yield gap no trigo mole e no trigo duro.
O INIAV, a ANPOC e o ARVALIS – Institut du Végetal (organismo francês de investigação agrícola financiado e gerido por agricultores) desenvolvem em conjunto, desde 2011, um programa de investigação com os objetivos de compreender e reduzir o yield gap das culturas de trigo mole e trigo duro em clima mediterrânico do sul da Europa;…
Definição de um ideotipo de trigo – compreensão e redução do yield gap da cultura face a riscos climáticos atuais e futuros.
O grande desafio para o programa de melhoramento de cereais e respetivas equipas que os integram, passa por definir as melhores estratégias e metodologias a implementar que levem: à criação de variabilidade genética, portadora de genes que evidenciem características de adaptação aos principais constrangimentos referidos anteriormente; à gestão dessa variabilidade durante as diferentes fases do…
A synoptic overview of durum wheat production in the Mediterranean region and processing following the European Union requirements.
Cereals are a group of cultivated plants belonging to the grass family that produces grains rich in starch with specific dough properties. These grains are easily harvested, due to the structure and, if under appropriate storage, the mature seeds preserve its qualities and nutritional value for a long time. The gradual shift to a steady-production…
Effect of sowing date and seeding rate on bread wheat yield and test weight under Mediterranean conditions.
Yield and test weight are attributes of particular economic importance in wheat production systems and are strongly affected by environmental conditions. This study was conducted to determine the effects of sowing date and seeding rate on grain yield and test weight of fifteen bread wheat varieties and five advanced lines from Portuguese Wheat Breeding Program…
Durum wheat breeding in Mediterranean environments – influence of climatic variables on quality traits.
Two durum wheat trials were carried out in Mediterranean conditions during 2010/2011 and 2011/2012 growing seasons at Plant Breeding Station-Elvas (Portugal). in Emir. J. Food Agric. 25 (12): 962-973. Leia o trabalho completo aqui.
Qualidade do trigo-mole: dependência dos fatores genéticos e ambientais.
A qualidade do trigo é definida por fatores genéticos e ambientais que afetam a composição e o balanço entre os vários grupos de proteínas, com repercussões nas suas propriedades tecnológicas. Compreender como é que fatores, como a disponibilidade de azoto e enxofre, ou os stresses térmico e hídrico, interferem na deposição das diferentes frações proteicas…
Wheat Quality For Improving Processing And Human Health.
Focuses on such important topics as LMW glutenins, starch-related proteins, and the impact of bread processing on composition and consumer health. Leia o trabalho completo aqui.
We might have got it wrong: Modern wheat is not more toxic for celiac patients
If there is a disease in which many myths are part of the daily lives of both patients and clinicians as well as researchers, this must be celiac disease. Here, we discuss the possibility that modern wheat varieties used by man do not have led to the increased prevalence of celiac disease. in Food Chemistry,…
Effect of in situ gluten-chitosan interlocked self-assembled supramolecular architecture on rheological properties and functionality of reduced celiac-toxicity wheat flour
A new technology for reducing wheat flour toxicity for celiac disease patients through the in situ formation of gluten-chitosan interlocked self-assembled supramolecular architecture was developed. To have a deeper insight into the microstructure of this new molecular organization and its impact on the dough properties, its small and large deformation rheological properties and the macromolecular…
Triticum aestivum ssp. vulgare and ssp. spelta cultivars: 2. Bread-making optimisation
In this study, we analysed the bread quality parameters of five bread-making flour from single cultivars, namely two spelt wheats (‘Espelta Álava’ and ‘Espelta Navarra’) and three bread wheats (‘Bonpain’, ‘Craklin’ and ‘Sensas’). in European Food Research and Technology volume 245, 1399–1408 Leia o trabalho completo aqui.
Triticum aestivum ssp. vulgare and ssp. spelta cultivars. 1. Functional evaluation
Over recent decades, several types of ancient grain varieties have been reintroduced through organic farming systems. In the past 20 years, there has been a renewed interest in growing spelt, and this species has a market niche in Europe and North America in natural, organic and healthy products. Are there any differences between commercial wheat…
How microwave treatment of gluten affects its toxicity for celiac patients? A study on the effect of microwaves on the structure, conformation, functionality and immunogenicity of glúten.
In order to better understand the effect of the microwave treatment on gluten structure, conformation, functionality and celiac-immunotoxicity, a central composite design with two factors, power level, and treatment time, was used to investigate a possible quadratic and interaction effects between both factors. in Food Chemistry, 297:124986. Leia o trabalho completo aqui.
In situ gluten–chitosan interlocked self-assembled supramolecular architecture reduces T-cell-mediated immune response to gluten in celiac disease
The prevalence of celiac disease has increased since the last half of the 20th century and is now about 1% in most western populations. At present, people who suffer from celiac disease have to follow a gluten‐exclusion diet throughout their lives. Compliance to this restrictive diet is demanding and the development of alternative strategies has…
Next-generation therapies for celiac disease: The gluten-targeted approaches.
Based on increasing knowledge of the pathogenesis of celiac disease, some gluten-targeted approaches have been devised, such as down-regulation of gliadin expression, proteolysis of immunodominant peptides, transamidation of glutamine residues and sequestering of gliadin proteins. The present work critically discusses these experimental therapies, their usefulness, and the results obtained, in order to infer what the…
Trigo duro – qualidade tecnológica.
Descrição dos parâmetros de avaliação da qualidade tecnológica do trigo duro. in Voz do Campo, Nº 215, maio 2018: 54-56 Leia o trabalho completo aqui.
Effect of allelic variation at glutenin and puroindoline loci on bread‑making quality: favorable combinations occur in less toxic varieties of wheat for celiac patients.
Genetically diverse wheat samples, twenty-seven Triticum aestivum L. varieties, grown in two environments (Portugal and Spain) were analyzed for their allelic composition in high-molecular-weight glutenin subunits (HMW-GS), low-molecular-weight glutenin subunits (LMW-GS) and puroindolines, as well as their protein content, hardness, sodium dodecyl sulfate-sedimentation (SDS-S), mixograph mixing time and breakdown resistance (MT and BDR, respectively) parameters,…
Wheat glutenin: The “tail” of the 1By protein subunits.
Gluten-forming storage proteins play a major role in the viscoelastic properties of wheat dough through the formation of a continuous proteinaceous network. The high-molecular-weight glutenin subunits represent a functionally important subgroup of gluten proteins by promoting the formation of large glutenin polymers through interchain disulphide bonds between glutenin subunits. Here, we present evidences that y-type…
New insights into wheat toxicity: Breeding did not seem to contribute to a prevalence of potential celiac disease’s immunostimulatory epitopes.
Gluten proteins, namely gliadins, are the primary trigger of the abnormal immune response in celiac disease. It has been hypothesised that modern wheat breeding practices may have contributed to the increase in celiac disease prevalence during the latter half of the 20th century. Our results do not support this hypothesis as Triticum aestivum spp. vulgare…
Will the genetic variability of wheat ensure the development of hypoallergenic products for celiac patients?
Tese de Doutoramento de José Miguel Silva Ferreira Ribeiro.
Technological value of blends (bread wheat flour and durum wheat semolina) for bread manufacture.
In the present study, the rheological and baking properties of blends containing bread wheat flour and durum wheat semolina were analyzed. Two bread wheat varieties (Almansor, Pirana), three durum wheat varieties (Celta, Hélvio, Marialva) and two replacement levels (25 and 60%) were used to determine differences in dough behaviour and bread properties. in Emir. J….
Efficient chemo-enzymatic gluten detoxification: reducing toxic epitopes for celiac patients improving functional properties.
Protein engineering of gluten, the exogenous effector in celiac disease, seeking its detoxification by selective chemical modification of toxic epitopes is a very attractive strategy and promising technology when compared to pharmacological treatment or genetic engineering of wheat. Here we present a simple and efficient chemo-enzymatic methodology that decreases celiac disease toxic epitopes of gluten…
The genetic variability of wheat can ensure safe products for celiac disease patients?
Wheat is a major source of protein in the human diet and presents an important genetic diversity that could be useful to look for cultivars with reduced allergenicity. in International Journal of Celiac Disease, 2(1): 24-26. Leia o trabalho completo aqui.
Influência da temperatura de extrusão nas propriedades reológicas do bioplástico de glúten de trigo.
O objetivo deste trabalho foi estudar a influência das diferentes condições de extrusão nas propriedades térmicas e reológicas de biopolímeros de glúten de trigo plastificado com glicerol. in Rev. de Ciências Agrárias, Mar 2014, vol.37, no.1, p.10-19. Leia o artigo completo aqui.
Avaliação de hábitos de consumo e adequação nutricional de refeições rápidas cuja base é o pão.
Tese de Mestrado de Marta Dias. Leia o trabalho completo aqui.
Extracção e quantificação de proteínas do glúten associadas à doença celíaca na tribo Triticeae
Tese de Mestrado de Luís Miguel Ferreira Ramos Seabra.
Plant biotechnology techniques applied to Triticum aestivum L., Abies alba Mill, Picea abies (L.) H. Karst and Aesculus L.
Por Ana Carolina Simões Pedrosa
Transportation and Storage of Cereals. Em Engineering Aspects of cereal and Cereal-Based Products
Livro editado por CRC Press, USA. Leia o trabalho completo aqui.
Engineering Aspects of cereal and Cereal-Based Products.
Livro editado por CRC Press, USA. Leia o trabalho completo aqui.
One hundred years of grain omics: identifying the glutens that feed the world.
Glutens, the storage proteins in wheat grains, are a major source of protein in human nutrition. The protein composition of wheat has therefore been an important focus of cereal research. Proteomic tools have been used to describe the genetic diversity of wheat germplasms from different origins at the level of polymorphisms in alleles encoding glutenin…
Proteogenomic characterization of novel x-type high molecular weight glutenin subunit 1Ax1.1.
Analysis of Portuguese wheat (Triticum aestivum L.) landrace ‘Barbela’ revealed the existence of a new x-type high molecular weight-glutenin subunit (HMW-GS) encoded at the Glu-A1 locus, which we named 1Ax1.1. in International Journal of Molecular Sciences, 14(3): 5650–5657. Leia o trabalho completo aqui.
Polymorphism of the storage proteins in Portuguese rye (Secale cereale L.) populations.
Currently, due to the abandonment of traditional agricultural practices and the decline of rye production in Portugal, there is a need to assess the genetic diversity of rye in order to preserve its biodiversity. Furthermore, a greater knowledge of rye secalins is important for rye bread‐making quality and other crop breeding purposes. The genetic variation…
A Mass Spectrometry-based approach for an accurate identification and a full genomic and proteomic characterization of wheat HMW-GS. A consistent tool for wheat quality improvement and biodiversity assessment
Tese de Doutoramento de Júlio Dinis Nunes de Miranda
Caracterização do pão regional do distrito de Viseu e de Pão São
Tese Mestrado de Ângela Rodrigues. Leia o trabalho completo aqui.
Desenvolvimento e fabrico de pão biológico.
Estágio em Contexto Laboral: Engenharia Alimentar. Por Susana Margarida Carvalho Melo
Towards allelic diversity in the storage proteins of old and currently growing tetraploid and hexaploid wheats in Portugal
Using sodium dodecyl sulphate–polyacrylamide gel electrophoresis (SDS–PAGE), the different alleles encoded at the 6 glutenin loci and 3 ω-gliadin loci were identified from a set of 134 hexaploid and 128 tetraploid wheat accessions mainly grown in Portugal. in Genetic Resources and Crop Evolution volume 58, pages1051–1073 Leia o trabalho completo aqui.
Análise proteómica da subunidade 1.1 das gluteninas de alto peso molecular do trigo Barbela.
Tese de Mestrado de José Miguel Silva Ferreira
PROJETO ROTALQ – Definição de soluções integradas de rotações culturais com viabilidade técnica, ambiental e económica na área de influência de Alqueva
O projeto ROTALQ teve como objetivo a avaliação comparativa da viabilidade técnica, económica e ambiental de duas rotações culturais (cevada dística e milho grão; girassol, cevada dística e milho grão) e de uma monocultura (milho grão) de regadio na região do Alqueva. in Grandes culturas Nº 4, 1º semestre de 2015: 9-11.
Janeiro 5, 2021
Efeito do regime hídrico e da fertilização na produção e qualidade do trigo-mole para panificação na região do Alto Alentejo.
Este artigo apresenta os principais resultados do projeto INTERATrigo – Avaliação do rendimento e qualidade em trigo-mole em função das interações água-azoto obtidos na Estação de Melhoramento de Plantas (INIAV – Elvas), relativamente aos componentes: produção de grão (kg/ha), número de grãos/m2 , peso de mil grãos (g), massa do hectolitro (kg/hl), teor de proteína…
Water Regime and Nitrogen Management to Cope with Wheat Yield Variability under theMediterranean Conditions of Southern Portugal
This study evaluated the effects of water regime and nitrogen (N) fertilization techniques on wheat production in southern Portugal based on the results of three trials conducted in two agricultural years (2016/2017 and 2017/2018) with contrasting climate conditions. in Plants 2019, 8(10), 429 Leia o trabalho completo aqui.
Contribuição para o estudo do efeito da rega e da fertilização azotada na produção de trigo mole.
Tese de Mestrado de Patrícia Oliveira. Leia o trabalho completo aqui.
Trigo mole e trigo duro – a valorização da aplicação de regas suplementares.
O desenvolvimento de novas variedades de cereais mais adaptadas às condições extremas e mais resistentes às doenças e pragas emergentes é decisivo para a agricultura do futuro. Por outro lado, o desenvolvimento de competências e capacidades que nos permitam gerir melhor as necessidades hídricas das plantas são fundamentais. Neste contexto, o INIAV, o ARVALIS –…
Alternância de herbicidas no controlo de infestantes do trigo.
No ano agrícola de 2016/2017, realizou-se um ensaio de campo na Estação de Melhoramento de Plantas (Elvas), onde se estudou o efeito de vários herbicidas no controlo de infestantes em pré e pós-emergência na cultura do trigo (Triticum aestivum L.). in Voz do Campo, dezembro 2017: 111-113 Leia o trabalho completo aqui.
Doses reduzidas de herbicidas no controlo do Juncus Bufonius L. e infestantes dicotiledóneas em trigo de sementeira directa.
O estudo foi levado a cabo nos anos de 2007/08 e 2008/09 numa herdade privada no distrito de Évora (Sul de Portugal), onde a cultura do trigo é semeada após o início das chuvas de Outono. O trigo foi estabelecido usando o sistema de sementeira directa, o qual possibilita a aplicação de herbicidas de pós-emergência…
Otimização da aplicação de fertilização azotada em trigos melhoradores.
O Projeto FERTITRIGO – Otimização da aplicação de fertilização azotada em trigos melhoradores, foi desenvolvido na sequência de outros e tendo como base o conhecimento de que os principais fatores que influenciam a produção e a qualidade do grão de trigo são os genéticos (variedade), as condições climáticas e as técnicas culturais, com destaque para…
Efeitos diferenciais da fertilização azotada sobre variedades antigas e modernas de trigo
Tese de Mestrado de Carina Roxo Baía.
Efeito da variedade, do tipo e da época de aplicação/fracionamento da fertilização azotada em regadio no trigo mole para panificação
Tese Mestrado de Rita Espada. Leia o trabalho completo aqui.
Produção de cereais praganosos na Intervenção Territorial Integrada de Castro Verde.
Na área de influência da Intervenção Territorial Integrada (ITI) de Castro Verde instalaram‑se, no ano agrícola 2012/13, ensaios de campo para avaliar o comportamento de três espécies de cereais (trigo, triticale e aveia), cada qual com duas variedades, sujeitas a três estratégias de fertilização. Nestas estratégias, as unidades fertilizantes aplicadas em cada espécie/variedade foram idênticas,…
Targeting genes for aluminium tolerance in Portuguese bread wheat (Triticum aestivum L.).
Tese de Doutoramento de Ana Luísa Garcia Oliveira
Oportunidade de aplicação de azoto no trigo – produção e qualidade.
Neste artigo apresentam-se os resultados dos ensaios de avaliação de variedades de trigo mole obtidos no âmbito de um projeto Proder da medida 4.1, intitulado “Novas tecnologias de produção de trigo de qualidade em regadio” realizado em parceria entre o INIAV-Elvas, a ANPOC, os agrupamentos de produtores (Cersul, Cooperativa Agrícola de Beja e Brinches, Cooperativa…
Zonal responses of sensitive vs. Tolerant wheat roots during Al exposure and recovery.
Aluminium (Al) irreversibly inhibits root growth in sensitive, but not in some tolerant genotypes. To better understand tolerance mechanisms, seedlings from tolerant (‘Barbela 7/72’ line) and sensitive (‘Anahuac’) Triticum aestivum L. genotypes were exposed to AlCl3 185 μM for: (a) 24 h followed by 48 h without Al (recovery); (b) 72 h of continuous exposure….
Differential aluminium changes on nutrient accumulation and root differentiation in an Al sensitive vs. tolerant wheat. Environmental and Experimental Botany 68 91–98
Investigation of the uptake of Al and transport to shoots in one wheat line and one cultivar differing in their tolerance to Al: ‘Barbela 7/72’ (Al-tolerant) and ‘Anahuac’ (Al-sensitive). in Environmental and Experimental Botany 68 91–98 Leia o artigo completo aqui.
Efeito da aplicação de fungicidas no comportamento agronómico de variedades de trigo-mole e de trigo-duro.
O objetivo do estudo foi obter informação sobre os ganhos conseguidos na produção final de grão, número de grãos/m2 e peso do grão, quando se opta por um ou dois tratamentos (em fases distintas do desenvolvimento das plantas) ao utilizar dois fungicidas diferentes (individualmente ou em complementaridade) em relação à situação de ausência de controlo…
Foliar fungicide application as management strategie to minimize the growing threat of yellow rust on wheat in Portugal.
In the present study, field experiments were conducted from 2013/2014 to 2016/2017 growing seasons to evaluate: 1) resistance levels against yellow rust in some bread and durum wheat varieties widely used by Portuguese farmers; 2) the opportunity of application of fungicide in the control of Puccinia striiformis in two stages of plant development; 3) gains…
Understanding and reducing yield gap under Mediterranean climate – Searching for adapted wheat varieties.
A research Program is being developed in Portugal and France designated the Wheat Ideotype South Project, aiming the definition of wheat variety type (ideotype South) in face of current and future climate risks in the Mediterranean region of southern Europe. in CIHEAM. Watch Letter, nº37, december 2016 Leia o trabalho completo aqui.
Septoria leaf blotch and yellow rust control by: fungicide application opportunity and genetic response of bread wheat varieties.
In the present study, field experiments were conducted during 2013/2014 and 2014/2015 wheat growing seasons to evaluate the effect of a fungicide (Bixafen + Protioconazol) on septoria leaf blotch and yellow rust attacks on bread wheat. in Emir. J. Food Agric. 28(7): 493-500 Leia o trabalho completo aqui.
La septoriose du blé et la rouille jaune: moment d’application fongicide et le comportement génétique des variétés.
Descrição e resultados de ensaios desenvolvidos em Portugal pelo INIAV sobre o comportamento das variedades face às principais doenças e escolha das datas de aplicação de fungicidas. in Perpectives Agrícoles, 421: 65-66 Leia o trabalho completo aqui.
Novas estratégias no melhoramento do trigo.
Breve resumo dos novos métodos que estão a ser já implementados no âmbito do programa do melhoramento de trigo do INIAV como resultado das actividades do projeto FASTBREED. in Grandes Culturas, Agrotec 30, março 2019, 66-67. Leia o trabalho completo aqui.
Avaliação de variedades de trigo duro adaptadas ao clima – rendimento e qualidade.
Os resultados deste estudo estão de acordo com os obtidos pelo grupo do INIAV-Elvas em trabalhos anteriores, onde se verifica que a ocorrência de elevadas temperaturas (≥30ºC) durante o período de enchimento do grão, mesmo quando de curta duração, têm um efeito negativo no rendimento final, no peso do grão e frequentemente na qualidade. in…
Investigação aplicada e Melhoramento Genético em cereais desenvolvidos pelo INIAV.
A Estação Melhoramento de Plantas (EMP), atualmente integrada no Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária (INIAV) celebrou já o seu 75º aniversário, e desde a sua origem tem tido um papel fundamental no melhoramento genético vegetal e no desenvolvimento de novas variedades, em várias espécies, nomeadamente nos cereais. O trigo mole (Triticum aestivum L.),…
Differential Physiological Responses of Portuguese Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Genotypes under Aluminium Stress
The major limitation of cereal production in acidic soils is aluminium (Al) phytotoxicity which inhibits root growth. Recent evidence indicates that different genotypes within the same species have evolved different mechanisms to cope with this stress. With these facts in mind, root responses of two highly Al tolerant Portuguese bread wheat genotypes—Barbela 7/72/92 and Viloso…
Caracterização da diversidade genética de variedades de trigo duro através de marcadores moleculares.
por Tiago Manuel Oliveira Pinho
The History of Wheat breeding in Portugal.
The role of the Portuguese discoveries in the global spread of wheat crop around XV-XVIIth centuries. Main agroecological traits of Portugal. Wheat production in Portugal. Wheat breeding history in Portugal. in A. Bonjean, W. Angus & M. Van Ginkel (Eds.), World Wheat Book – A History of Wheat Breeding, Volume 3. Tec & Doc Lavoisier…
The Genetic Variability of Wheat Can Ensure Safe Products for Celiac Disease Patients?
in International Journal of Celiac Disease, 2014 2 (1), pp 24-26. Leia o trabalho completo aqui.
Janeiro 4, 2021
Avaliação de variedades de trigo mole no Baixo Alentejo – Resultados dos ensaios realizados na campanha 2012/2013.
Resultados dos ensaios de avaliação de variedades de trigo mole obtidos no terceiro e último ano do projeto Proder, medida 4.1 – Cooperação para a inovação, intitulado “Novas tecnologias de produção de trigo de qualidade em regadio”. Este projeto foi realizado em parceria entre a investigação – INIAV-Elvas, a ANPOC, a produção – Cersul, Cooperativa…
Melhoramento genético de cereais de outono/inverno em Portugal.
Os produtos agrícolas nomeadamente os cereais de outono-inverno (trigo mole, trigo duro, triticale, cevada e aveia), constituem um grupo importante de espécies que ocupam uma área significativa do espaço rural em Portugal e que, desde há muitos anos, são objeto de estudo, melhoramento e obtenção de novas variedades na Estação de Melhoramento de Plantas (EMP),…
Melhoramento genético de cereais de outono-inverno em Portugal.
O melhoramento genético de cereais autogâmicos em Portugal tem orientado a sua filosofia de trabalho no enquadramento socioeconómico destas espécies nos diferentes sistemas de agricultura do continente. in Grandes Culturas Nº1, 2º Semestre de 2013: 2-8.
Avaliação de cultivares tradicionais de trigo da Ilha da Madeira quanto à tolerância ao excesso de Ferro.
Desde o século quinze que é tradicionalmente cultivado trigo na Ilha da Madeira. Em sequeiro, sob condições microclimáticas diversificadas, em terraços isolados e dispostos em encostas íngremes, o trigo ocupa solos ácidos, sobretudo da classe dos Andossolos, com elevada concentração de ferro. Nestes solos, os óxidos de ferro constituem o principal agente inorgânico de ligação…
Avaliação de variedades de trigo mole no Alto e Baixo Alentejo.
Apresentação dos resultados dos ensaios de avaliação de variedades de trigo mole obtidos no âmbito do projeto Proder “Novas tecnologias de produção de trigo de qualidade em regadio” realizado em parceria entre o INIAV-Elvas, a ANPOC, os agrupamentos de produtores (Cersul, Cooperativa Agrícola de Beja e Brinches, Cooperativa Agrícola de Beringel e Agrocamprest) e a…
Avaliação de variedades de trigo duro no Alto e Baixo Alentejo.
Apresentação dos resultados dos ensaios de avaliação de variedades de trigo duro obtidos no âmbito do projeto Proder “Novas tecnologias de produção de trigo de qualidade em regadio” realizado em parceria entre o INIAV-Elvas, a ANPOC, os agrupamentos de produtores (Cersul, Cooperativa Agrícola de Beja e Brinches, Cooperativa Agrícola de Beringel e Agrocamprest) e a…
Melhoramento genético do trigo em Portugal – Progressos na produtividade nos últimos 60 anos.
O progresso no potencial de produção do trigo que ocorreu ao longo dos últimos 60 anos, o qual tem resultado na introdução de variedades na lavoura e sua contribuição para o aumento das produções em Portugal. É igualmente mostrada a marcada influência das condições meteorológicas anuais na expressão do potencial produtivo dos genótipos. in Agrorrural…
Formação Técnica para Produção de Cereais de Outono/Inverno, visando a rentabilidade e estabilidade de produção.
Apresentação, Objetivos e metodologia da Formação Técnica de Cereais que decorre desde 2016. in Agrotec, 32, 3º trimestre 2019, 50-53.
O papel do INIAV na estratégia de valorização dos cereais nacionais.
O papel do INIAV na estratégia de valorização dos cereais nacionais é reconhecido pelos diversos players da fileira e tem vindo a revelar-se cada vez mais ativo. Nos últimos anos, tem-se assistido a importantes avanços no trabalho desenvolvido pelo Grupo de Cereais do INIAV, nomeadamente na interligação entre os membros das diferentes fileiras (trigo, cevada,…
Experimentação e demonstração agrícola na área do «Apoio Zonal» Agroambiental de Castro Verde
in Revista da AACB, Janeiro 2019: 58-63
Cereais: Estratégia Nacional propõe redução da dependência externa e aumento da área de produção
Resumo da Estratégia Nacional para a Promoção da Produção de Cereais in Agrotec 27: 66-67
Cereal yield gaps across Europe.
A country-by-country bottom-up approach was used to estimate yield gaps for cereals. In Europe, actual cereal yields are at 30–90 percent of their potential. Opportunities for increased cereal production mainly exist in Eastern Europe. Unlocking the growth potential requires a large increase of crop nitrogen uptake. in European Journal of Agronomy, Volume 101:109-120 Leia o…
Estratégia Nacional para a Promoção da Produção de Cereais
Caracterização do mercado dos cereais em Portugal; Organização da Produção; Medidas de Apoio; Análise SWOT Leia o trabalho completo aqui.
Produção de cereais praganosos na Intervenção Territorial Integrada de Castro Verde
Na área de influência da Intervenção Territorial Integrada (ITI) de Castro Verde instalaram-se, no ano agrícola 2012/13, ensaios de campo para avaliar o comportamento de três espécies de cereais (trigo, triticale e aveia), cada qual com duas variedades, sujeitas a três estratégias de fertilização. Nestas estratégias, as unidades fertilizantes aplicadas em cada espécie/variedade foram idênticas,…
A agricultura e os sistemas de produção da região Alentejo de Portugal: Evolução, situação atual e pespectivas
Caracterização da situação atual da agricultura e dos sistemas de produção da região do Alentejo, Portugal e da sua evolução, performance e perspetivas. A agricultura Alentejana é caracterizada numa abordagem de sustentabilidade em termos econômicos, sociais e ambientais reconhecendo a sua multifuncionalidade enquanto setor produtor e abastecedor de matérias-primas e bens alimentares, gerador de riqueza…
Manual de Boas Práticas em Ambiente Mediterrânico. Trigo mole e trigo duro.
Este manual técnico, inovador em Portugal pelo trabalho de concentração e esquematização desenvolvido compila o que de mais importante foi evidenciado pelo projeto “Novas Tecnologias de Produção de Trigo de Qualidade em Regadio”, cujos resultados agora foram aproveitados e novamente trabalhados e aos mesmos juntaram‐se mais dados e conhecimento oriundos da experiência da Estação Nacional…